Sporna izločitev otrok iz domačega okolja – doktrina in praksa

V teh dneh sem se posvetoval z nekaterimi bivšimi kolegicami in kolegi iz področja socialnega skrbstva.

Menim, da je premestitev otrok s strani  CSD v sodelovanju z ministrico   v nasprotju s doktrino socialnega dela. Otroka bi lahko premeščali iz domačega okolja, le če bi bila ogrožena (!) – kar v primeru konkretnih starih staršev seveda ne drži.

In še nekaj o praksi.
Spomnim se kar veliko primerov, ko predlogi za izločitve iz domačega okolja niso bili sprejeti. Kriteriji so bili do sedaj zelo restriktivni. Zakaj tak obrat v praksi – ne vem.
V doktrini in praksi se je namreč uveljavilo, da se otroka v taki rani mladosti praviloma ne izloča. Le če je ta res ogrožen; če je po sredi socialna patologija, kot npr.: hud  alkoholizim in druge oblike zasvojenosti, hudo fizično nasilje med roditeljema ali direktno do otrok, ogrožanje zdravja, ne-pošiljanje v šolo, itd …

Nikakor pa ne more biti razlog sama presoja kje je “boljše ali slabše”. To je le v primeru, če otrok nima v svoji dosedanji življenjski sredini nikogar.  Tudi za rejniško družino, kjer so sedaj namestili “Škratkovi otroci “, bo lahko kdo našel čez čas širom Slovenije, še boljšo družinsko okolje, pa jih zato ne bomo prestavljali.
Upam, da razumemo poanto.
Razlog za izločitev iz okolja kjer bivajo je lahko le hudo ogrožanje, ne pa kje bi bilo lahko bolje. Najslabše je namreč to, da se ga izloča iz okolja v katerem je ljubljen, do katerega čuti pripadnost in s katerim ohranja družinsko vez. Če pa je posredi še avtizem enega od otrok, pa je izločitve iz znanega okolja še toliko bolj nesprejemljiva.

Tudi stari starši so lahko ustrezni rejniki, posebno, če so bili – kot je v imenovanem primeru – z otrokom že povezani. V tem primeru pa njihova vloga sploh ni posredovana v postopek – torej sploh ni bila obravnavanakar pa ni le postopkovno sporna zadeva, ampak navprek s samo doktrino socialnega skrbstva.

Lep pozdrav                           Andrej   Magajna
phpThumb_generated_thumbnailjpg

Ta članek je bil napisan od:

- ki je napisal/a 76 Člankov na KSS.


Kontaktiraj avtorja

Pusti odgovor

Moraš biti prijavljen/a za objavo komentarja.

Naše Flickr fotke- Poglej te vse fotke